dinsdag 1 november 2011

GeNeCo & November Music


Intro in situ, nieuwsbrief. Jaargang 4, nr. 39 | dinsdag 01.11.2011
Wil deze nieuwsbrief zich niet goed tonen? Bekijk de informatie op onze website.
Intro in situ
Intro in situ

GeNeCo concert & November Music
In november presenteert Intro in situ het GeNeCo concert ter ere van het 100-jarig bestaan van het Genootschap van Nederlandse Componisten. We grijpen de viering van dit jubileum aan om composities van eigen bodem in de schijnwerpers te zetten: in de St. Janskerk brengen Robert Weirauch, Christiaan Janssen, Hans Kockelmans en vele anderen eigen werk ten gehore. Tevens is dit concert de opmaat naar het Samenspeelconcert van CoMAMaastricht.

In Den Bosch vindt ook dit jaar weer November Music plaats, Intro in situ heeft hier twee artiesten geprogrammeerd: Paul Devens met zijn installatie City Chase en Thomas Rutgers die speciaal voor de Klankatlas een soundscape zal maken. Bovendien is de Klankpaal te bezichtigen en beluisteren.

Intro in situ presenteert: 100 Jaar GeNeCo

Intro in situ

Wanneer? Vrijdag 4 november 2011
Hoe laat? 20.30 uur
Waar? St. Janskerk, Vrijthof 24, Maastricht
Hoe duur? € 14,-
Reserveren? 043 350 5555 | Theater aan het Vrijthof

100 jaar geleden, om precies te zijn op 5 februari 1911, kwamen Jan van Gilse en zeven andere componisten bij elkaar in het Amsterdamse Hotel American om een beroepsvereniging op te zetten die op zou komen voor de juridische, culturele en maatschappelijke positie van de Nederlandse componist. Het Genootschap van Nederlandse Componisten stond aan de wieg van Buma/Stemra, het Donemus en het Fonds Podiumkunsten.

Het GeNeCo wil zijn jubileum op grootse wijze vieren en het honderdjarig bestaan aangrijpen om de Nederlandse muziek weer op de kaart te zetten. Nederlandse muziek moet weer een vaste plek krijgen in het repertoire van de Nederlandse orkesten en ensembles, aldus het GeNeCo.

Het concert is de opmaat naar CoMAMaastricht, ofwel Contemporaine Muziek voor Amateurs dat 5 en 6 november zal plaatsvinden. Tijdens dit Samenspeelweekend Hedendaagse Muziek voor Amateurs vinden op verschillende locaties in Maastricht evenementen plaats, zoals workshops, een allcomers event, concerten en een debat.

Programma:
- Christiaan Janssen - Three Pieces (for Oboe, Violon, Cello, Piano) uitgevoerd door het Munsterkwartet bestaande uit: Mirjam Brouns - piano; Sjoukje van der Meer - hobo; Babs Urlings - cello Wies Spijker - viool

- Nieuw werk van John Slangen en Robert Weirauch uitgevoerd door het Simurg ensemble bestaande uit: Wolfgang Güdden - klarinet; Stijn Saveniers - cello; Markus Kröll - contrabas en Robert Weirauch - piano

- Einstein's jaarringen een duo compositie van Hans Kockelmans en Arno Dieteren, naar een beeld van Willem Fermont. Een ontmoeting tussen wetenschap en kunst. Uitgevoerd door het Einstein ensemble bestaande uit: Rob Meijers - countertenor; Paulien Dieteren - basklarinet; Arno Dieteren - piano; Foppe Jacobi - bajan en Hans Kockelmans - elektronica

- Foto: Einstein's Jaarringen - Willem Fermont

logos logos

November Music: City Chase & Klankatlas

Intro in situ

Wanneer? Woensdag 9 t/m zondag 13 november 2011
Hoe laat? City Chase- 12.00 tot 16.30 uur; Klankatlas - 12.00 tot 23.00 uur
Waar? Onder andere Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, Den Bosch
Meer informatie? November Music

Intro in situ plaatst dit jaar twee artiesten op November Music: Paul Devens met City Chase en Thomas Rutgers met een performance in het kader van de Klankatlas.

City Chase - Paul Devens: 12.00-17.00 uur, Kruithuis
Het uitgangspunt voor de installatie City Chase van Paul Devens is de ruimte van de stad. Fietsend door Den Bosch neemt Paul Devens geluiden op, niet stilstaand, maar bewegend. Met een mobiele recorder rijdt hij langs de meest karakteristieke plaatsjes van de stad en brengt ze auditief in kaart. Door de voortdurende verplaatsing wordt een focus op één bepaald geluid vermeden en is er steeds een natuurlijke overgang van de ene klank naar de andere.

De installatie zelf bestaat uit een zelfdragende muur waarop vier metalen rails zijn bevestigd; elke rail dient als baan voor een kleine gemotoriseerde gondel waaraan een luidspreker is bevestigd. Deze gondolettes bewegen over de gehele lengte van de muur in beide richtingen. Elke luidspreker geeft een van de vier composities weer. Eerder maakte Paul Devens al een database van geluiden van de stad Kortrijk (België) en zal verder nog een database van Maastricht en Bergen (Noorwegen) maken. Zo zal City Chase groeien naa r mate de installatie van stad naar stad trekt.

De installatie City Chase maakt onderdeel uit van het Resonance project. Het project wordt gecoördineerd door Intro in situ in Maastricht (NL). Co-organisator zijn het Festival van Vlaanderen in Kortrijk (B) en de Singuhr Hörgalerie in Berlijn (DE). Geassocieerde partners van Resonance zijn Skanu Mezs (Riga/Letland), The Audio-Art-Festival (Krakou/Polen), Association Bazar (Lille/Frankrijk) en de Lydgalleriet in Bergen Noorwegen.


Klankatlas met Thomas Rutgers: 12.00-23.00 uur; Verkadefabriek
In 2008 is Intro in situ gestart met het samenstellen van de Klankatlas van Limburg, een langjarig project waarin de eigenheden van de provincie door componisten en klankkunstenaars verklankt worden in soundscapes en locatiecomposities.

Inspiratiebronnen vormen o.a. het mijnverleden, de Maas, het dialect, de Limburgse natuur en cultuur, plekken van historische betekenis, maar ook plekken van zeer persoonlijke betekenis voor de makers. Met Musica (Neerpelt -België) wordt de komende jaren de Klankatlas verder ontwikkeld en uitgebreid met Belgisch Limburg. Musica en Intro in situ stellen zo gezamenlijk het akoestisch DNA van de beide Limburgen samen.

Tijdens November Music maakt de Klankatlas een stap buiten de provincie Limburg en zal Thomas Rutgers een nieuwe compositie maken rondom de Verkade fabriek in 's-Hertogenbosch.

De Klankatlas is een samenwerking van Intro in situ en Musica. De Klankatlas maakt onderdeel uit van de Culturele Biografie Limburg die de BV Limburg in opdracht van de Provincie Limburg ontwikkeld. De Klankatlas ontvangt steun van de Provincie Limburg.


logos

Intro in situ wordt structureel gesubsidieerd door de Provincie Limburg, de Gemeente Maastricht en het Fonds Podiumkunsten.
logosFPK

Intro in situ

Intro in situ is een podium en werkplaats voor actuele muziek gevestigd te Maastricht. Kernactiviteiten van Intro in situ zijn: programmeren van hedendaagse muziek, organiseren van een jaarlijks themafestival rondom de actuele ontwikkelingen in de hedendaagse muziek, producties op locatie en werkplaatsexperimenten. Lees verder...


Uitschrijven van de Intro nieuwsbrief.

Ons E-mail adres is : info@introinsitu.nl
Ons telefoonnummer: +31433250511
Copyright (C) 2011 Intro in situ | alle rechten voorbehouden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten