zaterdag 12 oktober 2019

Films van Jeff Preiss, Prix de Rome & TEN Good Food Café in Stedelijk geopend

Het Stedelijk Museum Amsterdam is dé plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk online
 
Stedelijk Museum
 
Nieuwsbrief
 
Tentoonstelling — t/m 5 jan 2020
jeff preiss
more than i looked for
In de tentoonstelling More Than I Looked For presenteert het Stedelijk een nieuwe filminstallatie van cineast Jeff Preiss, bekend van muziekvideo’s, bioscoopfilms en zijn rol als pionier in het experimentele filmlandschap van New York. Het werk van Preiss kenmerkt zich onder meer door de aandacht voor de fysieke kwaliteiten van film. In het Stedelijk is nu zijn meesterwerk STOP (1995-2012) te zien en het niet eerder in Europa vertoonde werk 14 STANDARD 8mm REELS 1981-1988 (2019). 
 
" een liefdesverklaring aan analoge film "

— Het Parool


STOP
 (1995-2012) biedt een intiem kijkje in de afgelopen twintig jaar; het tijdperk waarin de digitale wereld opkomt en de terroristische aanslagen van 11 september 2001 plaatsvinden. De film is een subtiel vervlochten home movie en reisverhaal waarin Preiss zestien jaar lang het dagelijkse leven van zijn kind volgt. Daarbij zijn we gaandeweg ook getuige van een beslissende gendertransformatie. De film 14 STANDARD 8mm REELS 1981-1988 (2019) is een bewerking van standaard 8mm-film. Elke rol film is opgedragen aan iemand met wie de filmmaker in deze periode bevriend was en toont intieme gesprekken met deze persoon.

Meer info over deze filminstallatie
 
Tentoonstelling — 19 okt 2019 t/m 22 mrt 2020
prix de rome
Het Stedelijk Museum is dit jaar de locatie van de Prix de Rome Beeldende Kunst. Vanaf 19 oktober is een presentatie te zien van nieuw werk van de genomineerde kunstenaars voor de Prix de Rome 2019: Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim. De kunstenaars kenmerken zich door een uitgesproken artistieke praktijk en focus, en dragen met hun werk bij aan actuele en relevante debatten in de hedendaagse kunst. Op donderdag 31 oktober, zal minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in aanwezigheid van Hare majesteit Koningin Máxima, de prijswinnaar bekendmaken.
Meer info over de Prix de Rome
 
Tentoonstelling — t/m 2 feb 2020
chagall, picasso, mondriaan e.a.:
migranten in Parijs
Marc Chagall, Pablo Picasso, Piet Mondriaan en andere bekende en onbekende kunstenaars trekken in de eerste helft van de vorige eeuw naar hét kunstcentrum van de wereld: Parijs. Op dat moment de grootste metropool van Europa en een stad waarin vrijheid heerst, in vele opzichten. Tegelijkertijd moeten zij er hun weg vinden in een toenemend polariserende samenleving waarin vrijheid en openheid op gespannen voet komen te staan met nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme. 
“ mooie reis langs bekende stijlen en onbekende namen ” ★★★★
— NRC

Ontdek het moedige verhaal van deze kunstenaars, die in een vreemd land tot uitzonderlijk vernieuwend werk komen. Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs toont werk van meer dan 50 beeldend kunstenaars, fotografen en grafisch vormgevers. Een uitgelezen kans om het werk van de grote moderne meesters in een ander licht te zien, én om nieuwe kunstenaars te ontdekken.
Meer info over deze tentoonstelling
 
Families — v.a. 13 okt
touchmetell
door melanie bonajo
rabo lab ism cinekid
TouchMETell (2019) is een video-installatie van kunstenaar Melanie Bonajo, gepresenteerd door het Stedelijk Museum in samenwerking met Cinekid. TouchMETell gaat over lichaamsbewustzijn en intimiteit bij kinderen. Setdesigner Théo Demans ontwierp hiervoor een knuffelbare set.
In deze digitale tijd is er soms een gebrek aan fysiek contact. Het werk is een pleidooi voor de aanraking en de viering van het lichaam. Tegelijkertijd streeft het ernaar een discussie op gang brengen rondom grenzen, genderrollen, lichamelijke autonomie en intimiteit, bij kinderen en volwassenen.
Van 19 t/m 25 oktober 2019 staat de installatie in het MediaLab van Cinekid. Vanaf 13 oktober is een deel van de installatie ook al te beleven in het Rabo Lab in het Stedelijk. Na afloop van het Cinekid Festival wordt het Rabo Lab aangevuld met het werk van het Cinekid Festival, workshops en een muziekvideoclip.
Meer info over het Rabo Lab
 
Rondleiding — 19, 26 okt
het vrouwelijke perspectief
maand van de geschiedenis
Tijdens de Maand van de Geschiedenis viert het Stedelijk de female gaze met een thema-rondleiding door de collectie in het teken van vrouwelijke perspectieven in de kunst. De Maand van de Geschiedenis staat dit jaar in het teken van genderverschillen: hoe zijn deze historisch gevormd? Hoe kunnen we de wereld om ons heen begrijpen als we de historische perspectieven van vrouwen en non-binaire personen niet kennen? Ook in de kunstgeschiedenis is het werk van deze groep onderbelicht. De rondleiding toont de invloed van vrouwelijke kunstenaars in de collectie. De rondleidingen vinden elke zaterdagochtend in oktober plaats van 11.00 tot 12.00 uur.
Meer info & tickets
 
Performance — 25 & 26 okt
ann hirsch: jason’s crazy night
Jason’s Crazy Night is een nieuwe performance van de Amerikaanse kunstenaar Ann Hirsch. Als video- en performancekunstenaar onderzoekt Hirsch de invloed van technologie op populaire cultuur en gender. De performance Jason’s Crazy Night ontleent zijn structuur aan Charles Dickens’ Een kerstvertelling. Humor wordt ingezet als ontwapenend middel om het verhaal te vertellen van een pornoverslaafde, zelfverklaarde ‘bro’, genaamd Jason Biddies. De opdracht van het Stedelijk voor deze performance volgt op eerdere opdrachten aan kunstenaars, waaronder het in New York gevestigde collectief CFGNY (2018) en kunstenaar Alicia Frankovich (2017).
Meer info over deze performance
 
Nieuws — 10 okt

Op 10 oktober is het nieuwe restaurant TEN Good Food Café geopend in het Stedelijk. Bij TEN kan iedereen de hele dag terecht voor een ontbijt, koffie, etentje of borrel, zeven dagen per week. De opening wordt gevierd met een driedaags event: Fred x Stedelijk – de culinairy experience, een culinaire ontdekkingsreis door de gastronomische hit-sensatie Lekker Fred (Freddy Trathlener, Vjeze Fur).
Nieuwsgierig? Kom gauw eens langs voor een koffie of gezonde lunch. Ook voor een programma in de avonduren zijn er voor de komende periode plannen. Houd daarvoor de website, Facebook of Instagram van TEN in de gaten. 

Ga naar de website van TEN
 
Agenda
okt-nov
13 okt   Workshop Maak het met Rachel Rumai
14-18 feb   Gallery Talk Praat kunst met me... met Maurice Rummens (Stedelijk) uitverkocht
18 okt    Rondleiding Blikopeners speedtour Migranten in Parijs
19 t/m 27 okt (herfstvakantie)   Rondleiding Chagall, Picasso, Mondriaan en anderen: Migranten in Parijs gratis
20 okt   Rondleiding STEDELIJK BASE in het Turks gratis
20 okt   Rondleiding STEDELIJK BASE in het Arabisch gratis
20 okt   Rondleiding Blikopeners' Sunday Speedtour Kleurrijk Japan
27 okt   Event De Salon met Gershwin Bonevacia
27 okt   Workshop Maak het met... Massih Hutak uitverkocht
25 okt   Rondleiding Blikopeners speedtour Migranten in Parijs
t/m 13 okt   Tentoonstelling Walid Raad: Let's be honest, the weather helped laatste kans!
t/m 13 okt   Tentoonstelling Welkom Today: Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele andere laatste kans!
t/m 30 okt   Tentoonstelling De Best Verzorgde Boeken 2018
t/m 12 jan 2020   Tentoonstelling Hybride sculptuur: hedendaagse beeldhouwkunst uit de collectie van het Stedelijk
t/m 2 feb 2020   Tentoonstelling Kleurrijk Japan: 226 affiches uit de collectie
t/m 22 mrt 2020   Tentoonstelling Wim Crouwel: Mr. Gridnik
doorlopend   Tentoonstelling De Collectie: STEDELIJK BASE
 
 
 
Stedelijk Museum
 
Dag. 10–18 VR 10–22 UUR
 
Plan je bezoek   Nu te zien
 
 
Stedelijk Museum Amsterdam  
Gemeente Amsterdam
 
Hoofdsponsor
Rabobank
 
Partner
BankGiroLoterij
Afmelden   Aanmelden   Profiel wijzigen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten